Angst, fobie of paniekklachten

Angst, fobie of paniekklachten

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*

Geen verwijsbrief nodig

’s Avonds en overdag beschikbaar

Binnen twee weken een afspraak

Gunstige tarieven

Iedereen heeft angsten en normaal gesproken is dat geen probleem. Wanneer het je echter gaat verhinderen om je leven te leiden zoals jij dat wilt, wordt het tijd om er iets aan te doen. Het risico bestaat dat het alleen maar erger wordt en het je leven nog meer negatief gaat bepalen.
Bij angst, fobie of paniek weten we rationeel vaak dat het niet nodig is om bang te zijn. En toch is het gevoel wel aanwezig. Dat maakt het vaak onverklaarbaar voor jezelf en al helemaal moeilijk te begrijpen voor mensen in je omgeving.
Als (ervarings)deskundige weet ik zelf hoe het is om last te hebben van angst- en paniekgevoelens. Het ervaren van angst is vervelend, ook de angst dat de gevoelens misschien gaan komen geeft al veel spanning. Dat is de angst voor de angst. Daarbovenop kwam ook de schaamte die ik voelde wanneer ik in het bijzijn van anderen in paniek raakte. Al met al voelde ik mij erg beperkt in mijn vrijheid en zorgde het voor minder zelfvertrouwen. Gelukkig heb ik door de technieken die ik gebruik in mijn praktijk de angst- en paniekgevoelens enorm kunnen reduceren. De klachten zijn bijna helemaal weg. En wanneer incidenteel de angst toch weer op komt, dan weet ik nu hoe ik snel de controle terug kan krijgen. Dat geluk gun ik jou ook.
“Mijn angst is net niet helemaal weg, maar er is nu heel goed mee om te gaan. Top.” ~ Heleen.

Wat kun je doen aan een angst of fobie?

Angsten en fobieën zijn aanwezig op onbewust niveau. Soms weten we wanneer ze zijn ontstaan. Er kan een traumatische ervaring aan vooraf zijn gegaan. Andere angsten en fobieën lijken onverklaarbaar. We hebben echt geen idee hoe we er aan zijn gekomen. In beide gevallen is het vaak mogelijk om de angst of fobie sterk te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. Daar zijn gelukkig hele goede technieken voor beschikbaar die werken op onbewust niveau.
Bij de aanpak die ik gebruik richt ik mij op de drie systemen die wij kunnen onderscheiden als mens: het lichaam, het onbewuste denken en het bewuste denken.

Het lichaam

Bij “gevaar” wordt het lichaam klaargemaakt om te vechten, vluchten of bevriezen.  In veel gevallen verandert onder andere je hartslag en ademhaling. Veel mensen gaan hoog en snel ademen, anderen hebben het gevoel dat ze juist niet goed door blijven ademen. Bij veel mensen met angst-, fobie- of paniekklachten blijkt de ademhaling, vaak zonder dat zij dat weten, niet optimaal te zijn. Hierdoor reageert het lichaam snel en heftig op een klein beetje angst. Door de ademhaling structureel te verbeteren met behulp van ademtherapie, gaat het lichaam minder heftig reageren en kan je beter ontspannen. Je staat dan minder snel op scherp.

Het onbewuste denken

De angst of paniekgevoelens die je ervaart komen uit de onbewuste delen van je hersenen.  Je reageert als het ware automatisch. Je neemt (onbewust) iets waar, je brein interpreteert het als gevaarlijk en slaat alarm. Je voelt dan de spanning in je lijf toenemen. Hoe het komt dat je zo reageert is niet altijd duidelijk. Soms ligt er een nare ervaring aan ten grondslag waar je je nog bewust van bent of heeft het te maken met bepaalde overtuigingen die je hebt ontwikkeld. In andere gevallen lijkt het onverklaarbaar. Door middel van technieken als EMDR, RET, NLP en EFT is het mogelijk de trauma’s en negatieve overtuigingen te verminderen. Je zult dan minder snel en minder heftig gaan reageren.

Het bewuste denken

Met je bewuste denken kun je een angstreactie opwekken door te denken aan situaties die jij spannend of eng vindt. Heel vaak gebeurt het echter andersom. In het onbewuste gaat het alarm af en je voelt ineens spanning, angst of zelfs paniek. Bij paniek kun je bijna niet anders dan instinctief reageren. Het bewuste rationele denken staat dan zo goed als uit. Bij spanning of lichte angst heb je nog wel het vermogen om na te denken. Je gaat dan echter bijna vanzelf denken op een manier die bij de emotie past. Er komen gedachten op van wat er allemaal fout zou kunnen gaan en ook ben je geneigd de strijd aan te gaan met jezelf om de gevoelens van angst te onderdrukken. In de meeste gevallen helpt dit niet. Het maakt het meestal alleen maar erger. In mijn praktijk zal ik je leren hoe je op een andere manier met angstgedachten en angstgevoelens om kunt gaan. Daar zijn hele goede technieken voor beschikbaar. Denk daarbij aan RET, Mindfulness en NLP.
Wil je meer informatie of samen met mij aan de slag om je angst, fobie of paniekklachten te verminderen?  Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.
Met vriendelijke groet en tot ziens,
Eric Jansen

 

Angst fobie of paniek
Ben Grey