Hoe vind je een goede coach bij burnout?

Hoe vind je een goede coach bij burnout?

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*

Geen verwijsbrief nodig

‘s Avonds en overdag beschikbaar

Binnen twee weken een afspraak

Gunstige tarieven

Veel mensen krijgen helaas last van burnout klachten. Coachingsbureaus op dit gebied schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Op deze pagina wil ik je wat handvaten bieden voor het selecteren van een voor jou goede hulpverlener. Het vergroot de kans dat je een samenwerking aangaat met een kwalitatief goede coach die jouw gezondheid als hoogste prioriteit heeft.
  • Controleer of een hulpverlener aangesloten is bij een onafhankelijke beroepsorganisatie. Deze organisaties stellen kwaliteitseisen op waaraan hun leden dienen te voldoen. Denk daarbij aan eisen met betrekking tot opleiding, bijscholing, praktijkvoering, intervisie, supervisie, verzekeringen en klachtenprocedures. Voorbeelden van dergelijke organisaties zijn NOBCO en de-NFG.
    Er zijn commerciële organisaties die hun eigen certificering bedenken. Dit is te vergelijken met een slager die zijn eigen vlees keurt. Deze keurmerken zijn er eigenlijk alleen voor marketing doelstellingen en zeggen niet zo veel over de kwaliteit van de organisatie of coach.
  • Kijk uit voor mooi klinkende beloftes met betrekking tot jouw hersteltijd.
    De gemiddelde persoon bestaat niet. Herstel is afhankelijk van veel verschillende factoren waardoor je van te voren weinig kan zeggen over hoeveel tijd een individu nodig heeft. Sommige mensen zijn binnen een paar weken al weer redelijk opgeknapt, bij anderen kan dat vele maanden duren. Wanneer jij wat meer tijd nodig hebt, dan kunnen verwachtingen met betrekking tot een hersteldatum (on)bewust veel spanning geven. Deze spanning kan het herstel ernstig vertragen.
    Daarnaast zijn mensen met een burnout vaak mensen die hoge eisen stellen aan zichzelf en hun prestaties. Deze mensen hebben als uitdaging om zich minder te laten leiden door perfectionisme, loyaliteit of prestaties en meer aandacht te hebben voor de signalen van eigen lichaam en geest. Bij het werken met een deadline voor herstel ligt de nadruk weer op een te leveren prestatie.
  • Mooie websites, folders en filmpjes zeggen niet veel over de kwaliteit van de coach.
    Zeker bij commerciële organisaties wordt veel gebruik gemaakt van marketing- en verkoop experts. De uitstraling van een bedrijf zegt in zo’n geval niet veel over de stijl en kwaliteit van de coaches. Het zegt eigenlijk alleen iets over de verkoopkwaliteiten van de marketingafdeling.
  • Onderzoek de ervaring en opleiding van de coach ook als die voor een organisatie werkt.
    Er zijn steeds meer commerciële organisaties gericht op burnout begeleiding die werken met freelance coaches. De organisatie doet de marketing en verkoop en de coach wordt per traject ingehuurd. Om de kosten laag te houden wordt nog wel eens gewerkt met mensen die het coachen voor een beperkt aantal uren per week hobbymatig er bij doen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen jou niet goed kunnen helpen. Wel hebben deze mensen in veel gevallen minder ervaring en soms ook minder opleiding.  Om die redenen zijn ze voor de organisatie goedkoop om in te huren en blijft er meer over voor de organisatie. Doe wat onderzoek, bijvoorbeeld op internet, naar de toegewezen coach. Waar je op kunt letten zijn de volgende aandachtspunten: is het een baan of een hobby, opleiding, hoe lang al actief, beroepsvereniging, heeft de coach ook duidelijk een eigen praktijk (bij voorkeur wel), spreekt zijn/haar site jou aan?
  • Leg je niet vast voor een heel traject. Zorg er voor dat je het traject op elk gewenst moment kan stoppen wanneer het niet meer goed voelt. Indien een coach jou niet veel (meer) te bieden heeft, stap dan over naar een andere hulpverlener.
  • Wanneer je twijfelt, vraag dan om een vrijblijvende kennismaking met de coach die jou mogelijk gaat helpen. Ga alleen verder met die persoon wanneer je aan dat gesprek een goed gevoel over houdt en er vertrouwen in hebt.

 

Goede coach bij burnout