Hyperventilatie en/of Paniekaanval

Wat is hyperventilatie?

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars* Geen verwijsbrief nodig ‘s Avonds en overdag beschikbaar Binnen twee weken een afspraak Gunstige tarieven
Hyperventilatie betekent ’teveel’ (hyper) ademen (ventilatie). Het is een symptoom van angst, paniek, stress of oververmoeidheid.
Ademen is noodzakelijk voor het opnemen van zuurstof en het afstaan van koolstofdioxide. Normaal wordt de snelheid en de diepte van de ademhaling afgestemd op de lichamelijke inspanning van het moment. Daarom gaat de ademhaling sneller bij inspanning. De behoefte van zuurstof van het lichaam neemt toe. Te snel of te diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent echter dat het zuurstofgehalte in het bloed te hoog wordt en het koolstofdioxide te laag wordt. Het te lage koolstofdioxidegehalte kan diverse klachten veroorzaken. Kijk voor een overzicht op de pagina lichamelijke en/of emotionele klachten zonder duidelijke (medische) oorzaak.
Een aanval van hyperventilatie of een paniekaanval is vaak beangstigend. Je hebt het gevoel dat je onvoldoende zuurstof krijgt. Het tegendeel is echter waar: je ademt meer zuurstof in dan normaal. Het is dan ook beslist uit te sluiten dat je tijdens een aanval te weinig zuurstof krijgt en stikt. Ben je bang om tijdens een hyperventilatie- of paniekaanval flauw te vallen? In theorie is dat mogelijk maar komt nauwelijks voor. Hyperventilatie is namelijk primair een angstreactie. Hierdoor produceert je lichaam ook adrenaline. Adrenaline activeert en houdt je wakker en alert.

Hyperventilatie
Tyler Neff

“Geen paniekaanvallen meer. Wat een bevrijding.” Pieter

“Zo eenvoudig van mijn hyperventilatie af. Wat een verademing.”  Corry

Twee soorten hyperventilatie

Hyperventilatie doet zich globaal in twee vormen voor:
Acute hyperventilatie; Chronische hyperventilatie.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie treedt plotseling de opgejaagde ademhaling op. Je krijgt een aanval. Deze vorm is het meest beangstigend, men spreekt dan ook wel van een paniekaanval.
Een acute hyperventilatie aanval is erg onprettig en angstwekkend. En leidt vaak tot meer angst. Of zelfs paniek. Soms ontstaan specifieke fobieën, zoals sociale fobie, agorafobie, slikvrees of ademvrees. Je komt zo steeds dieper in een vicieuze cirkel. Het is dan zaak snel iets aan je klachten te doen.

Chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie hyperventileer je voortdurend. Dit gebeurt dikwijls onopgemerkt. Naarmate jij je meer bewust wordt van de hyperventilatie en de symptomen, wordt de kans op een hyperventilatie aanval groter. Hoe meer je er op let des te erger wordt jouw probleem.
Het woord ‘chronisch’ bij chronische hyperventilatie duidt op ‘voortdurend’. Het betekent niet dat je klachten niet zullen overgaan. Chronische hyperventilatie is even gemakkelijk te verhelpen als acute hyperventilatie.

Waarmee kan ik je helpen:

Wanneer men een acute paniek- of hyperventilatieaanval heeft meegemaakt dan kan dat zeer traumatisch zijn. Het gevoel van controleverlies en soms letterlijk doodsangst is zeer heftig. Wanneer men daarna dan ook maar iets voelt wat doet denken aan een paniekaanval dan kan dat veel angst oproepen. Bijvoorbeeld een versnelde hartslag of duizelingen. Door de angst die dan ontstaat wordt de kans op een nieuwe aanval groter. In die gevallen is het goed om deze traumatische ervaring te helpen verwerken. Hierdoor wordt de kans dat dit trauma een nieuwe aanval veroorzaakt kleiner.
Zowel bij acute- als chronische hyperventilatie is het, afhankelijk van de persoon en de situatie, erg nuttig om aanwezige stress te verminderen en technieken te leren om eventuele toekomstige stress te beheersen. Omdat hyperventilatie te maken heeft met verkeerd ademen zal ademtherapie in veel gevallen ook behulpzaam zijn. Je leert dan weer op een gezonde natuurlijke manier te ademen waardoor jij je gezonder zult voelen en meer ontspannen.
Wil je meer informatie over hulp bij hyperventilatie of paniekaanvallen? Neem dan nu contact op voor meer informatie of voor een afspraak.
Met vriendelijke groet,
Eric Jansen

– 

Hyperventilatie
Will Powell

Regio Zeeland, Vlissingen, Middelburg, Goes, Zierikzee, Terneuzen. West-Brabant, Bergen op Zoom.