Wat kost een consult bij een therapeut, coach of counselor?

Wat kost een consult?

Graag wil ik mijn diensten voor iedereen beschikbaar houden of je nu een goed gevulde beurs hebt of juist niet. Om die reden werk ik met inkomensafhankelijke tarieven. Natuurlijk vraag ik geen bewijzen over je inkomen, het is op basis van goed vertrouwen. Onderstaand ook wat tips die jou kunnen helpen om de investering te verkleinen en de juiste keuze te maken.

Tarieven individueel consult

Mensen met minimale financiële middelen (bijstandsniveau) die geen beroep kunnen doen op familie of vrienden om financieel bij te springen kom ik graag tegemoet. Ik reken dan voor een consult 40 euro.
Het standaardtarief voor particulieren is 65 euro per uur. Indien het een curatief / therapeutisch consult betreft, dan is het bedrag inclusief btw. Betreft het Coaching dan is het bedrag exclusief btw.
 Het tarief voor grotere bedrijven en organisaties is 85 euro per uur exclusief btw.
Spreken we af dat ik naar jou toe kom? Dan reken ik 65 cent per gereden kilometer en altijd de consultkosten.
Voor afspraken op zaterdag reken ik een weekendtoeslag van 10% op de consultkosten.

Tarief Consult van twee personen (relatiecoaching)

Het particulier tarief voor relatiecoaching is 75 euro per uur.

Goed om te weten met betrekking tot de tarieven

Consulten worden (deels) vergoed door veel verzekeraars vanuit de aanvullende zorgverzekering indien het een individueel curatief / therapeutisch consult betreft. Er is derhalve geen doorverwijzing van een huisarts nodig en er geldt geen eigen risico van 385 euro. Bij een regulier psycholoog is dat wel het geval.
Ben je ondernemer? Kosten voor Coaching zijn aftrekbaar van de belasting. Op de factuur kan ik op jouw verzoek Coaching vermelden in plaats van Psychosociaal Consult. Coaching wordt niet vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Ben je ondernemer, krijg je een deel vergoed vanuit je aanvullende verzekering en heb je een Therapeutisch consult gehad, dan kun je de kosten beperken tot een absoluut minimum. Stel je betaald 65 euro per uur en hebt een consult van een uur gehad. Je kunt dan een factuur krijgen met als omschrijving Psychosociaal consult met het bedrag dat jij terug krijgt van je verzekeraar, bijvoorbeeld 40 euro inclusief btw. Voor het restantbedrag krijg je een factuur van 25 euro exclusief btw met als omschrijving Coaching. De btw van deze factuur kun je terugkrijgen van de belastingdienst en de kosten van Coaching zijn aftrekbaar als bedrijfskosten.
Werk je bij een bedrijf of organisatie? Veel werkgevers hebben budget voor persoonlijke ontwikkeling, ziektepreventie en herstel bij ziekte van hun personeel. Veel werkgevers vergoeden een heel traject. Vraag bij je werkgever na wat de mogelijkheden zijn. Op verzoek geef ik graag meer informatie of maak ik een offerte.
Een consult duurt meestal ergens tussen de 45 minuten en 1,5 uur. Dat bepalen we samen op het moment dat we de afspraak inplannen. 45 Minuten kan in veel gevallen net wat kort zijn. Echter, vanuit de aanvullende verzekering wordt vaak een vast bedrag per consult vergoed. Het kan dus financieel wel interessant zijn om een consult van 45 minuten af te spreken. Stel je krijgt 40 euro vergoed en je valt in het 65 euro tarief, dan is je eigen bijdrage slechts 8,75 euro bij een consult van 45 minuten. Bij een consult van een uur is dat 25 euro. Wanneer je graag alleen consulten wilt van 45 minuten, geef dat dan a.u.b. aan.
Kom jij uit Zeeuws-Vlaanderen en door de Westerscheldetunnel voor een afspraak? Dan vergoed ik, in bepaalde gevallen en als jij dat wilt, jouw tunnelkosten. Hoe werkt het? Geef mij het bonnetje waarop het bedrag en het btw bedrag staat en ik breng het totaalbedrag dat jij betaald hebt in mindering op de factuur. Er zijn slecht enkele aanvullende voorwaarden: Het resterend factuurbedrag kan nooit negatief worden; deze aanbieding geldt alleen voor particulieren en wanneer je minimaal het 65 euro tarief betaald; het maximaal uit te keren bedrag is dat van categorie 2 (personenauto); het totale bedrag wordt alleen vergoed bij afspraken van een uur of langer. Is de afspraak korter dan een uur, dan wordt er naar rato vergoed. Bij een afspraak van een half uur krijg je de helft vergoed, etc.

Vergoeding door verzekeraars

Als Psychosociaal hulpverlener ben ik aangesloten bij De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Voor jou is dat belangrijk omdat je daarmee vooraf de zekerheid hebt dat ik voldoe aan de gestelde eisen met betrekking tot kwaliteit en praktijkvoering. Ook is het hierdoor vaak mogelijk om de consulten te declareren bij je ziektekostenverzekeraar indien je de juiste aanvullende verzekering hebt en indien het een curatieve behandeling betreft. Een verwijsbrief is niet nodig. 
ZEER BELANGRIJK! Als je contact zoekt met je verzekeraar om zeker te stellen dat de consulten vergoed worden, geef dan aan dat het een behandeling door een bij de NFG en RBCZ aangesloten hulpverlener en een Psychosociaal Consult betreft. Meer uitleg is niet nodig. Je kunt eventueel verwijzen naar onderstaande AGB-codes. Dit om misverstanden te voorkomen.
De termen (life) Coach, Counselor en Therapeut worden vaak door elkaar gebruikt en in de praktijk maakt dat niet zo veel uit. Voor verzekeringen echter wel. Mijn consulten komen voor vergoeding in aanmerking wanneer ik gezondheidskundige (curatieve) verzorging bied. Met het begrip gezondheidskundige verzorging wordt bedoelt dat het doel van handelen dient te zijn: het in stand houden of herstellen van een zo optimaal mogelijke mentale gezondheid, het leren omgaan met normale problemen van het leven en het behandelen van disfunctioneel gedrag.
Klik hier voor een indicatie van de actuele vergoedingen weergegeven op de site van de beroepsorganisatie NFG. 
Met vriendelijke groet,
Eric Jansen
andjoy@live.nl
(Klik hier om te mailen)
06 – 280 487 47
(Klik hier om te bellen)

AGB zorgverlenerscode 90-041623,

KvK 50307037

Algemene voorwaarden

Klik hier en gebruik het contactformulier

Carmela Nava