Stress, Spanning en Piekeren

Stress, Spanning en Piekeren: Leer weer te ontspannen

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
’s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven

Stress, Spanning en Piekeren. Deze drie processen van het lichaam komen vaak tegelijk voor. Het begint vaak met piekeren over moeilijke situaties en tegelijk kan er in het lichaam een stressreactie ontstaan. Dat kan zijn het sneller kloppen van het hart en het spannen van allerlei spieren. In sommige gevallen is dit zo langdurig dat het wel lijkt of het lichaam helemaal nooit meer ontspant. Spanning en stress kunnen leiden tot veel uiteenlopende klachten. Zowel fysiek als mentaal. Of je nu veel piekert of vooral langdurige lichamelijke spanning ervaart, het is erg belangrijk dat je weer weet te ontspannen. En dat is iets wat je heel goed kunt leren.
Omdat de klachten zo uiteen kunnen lopen is elk traject maatwerk. De volgende technieken gebruik ik echter vaak en zijn zeer effectief gebleken.
Het hebben van veel spanning kan een gevolg zijn van het karakter van de persoon. Bijvoorbeeld iemand die perfectionistisch is en dus hoge eisen stelt kan tegelijk ook zeer conflict vermijdend zijn. Dit kan leiden tot niet geuite frustratie en dus langdurige stress. Dit is maar een voorbeeld, maar iedereen heeft zo zijn karakter en vaak zijn we ons daar zelf niet zo van bewust. Een goede manier om daar inzicht in te krijgen is het Enneagram. In één sessie van ongeveer een uur kun je veel te weten komen over jezelf en de mogelijke oorzaken van spanning. Met deze kennis word je in staat gesteld jezelf beter te begrijpen en indien nodig bepaald gedrag te veranderen.
Stress kan ontstaan door eerder meegemaakte nare ervaringen. Wanneer deze niet goed verwerkt zijn, blijven ze een bron van spanning. Door deze ervaringen alsnog te verwerken kan veel rust worden gecreëerd.
Het meest belangrijk is misschien wel, om beter om te leren gaan met stressvolle gebeurtenissen. Heel veel mensen hebben maar één techniek om te gebruiken bij deze ervaringen en dat is piekeren. We gaan logisch nadenken over een emotie die we voelen en blijven dat doen totdat we een oplossing hebben. Zoals je zelf vast wel hebt ervaren werkt dit niet zo goed. We vinden zelden een oplossing en blijven maar in rondjes redeneren en de zaken in ons hoofd herhalen. Gelukkig zijn er veel eenvoudiger en betere oplossingen. Met behulp van eenvoudige technieken help jij jezelf voortaan van een naar gevoel, gepieker en spanning af.
Voor mensen die voornamelijk lichamelijke spanning ervaren is het mogelijk wat eenvoudige fysieke oefeningen te leren die je helpen om te ontspannen.
Zoals gezegd, elk traject is maatwerk. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn en het beste bij jou past? Of heb je al langere tijd besloten af te rekenen met het gepieker of de spanningen? Neem nu contact op voor meer informatie of een afspraak.
 Met vriendelijke groet en tot ziens,
Eric Jansen