Help! Ik krijg mijn hoofd niet stil. 12 Tips tegen slapeloosheid.

Help! Ik krijg mijn hoofd niet stil. 12 Tips tegen slapeloosheid

Een bekend verschijnsel, iedereen heeft het druk. We willen veel en moeten daarnaast ook nog eens voldoen aan alle verwachtingen van onszelf en anderen. Gooi daar bovenop ook nog eens wat spanning voor de toekomst of zorgen over het verleden en de stroom van gedachtes is niet meer te stoppen. De kans is groot dat dit ook voor jou zeer herkenbaar is.

Veel mensen die ik ontmoet in mijn praktijk noemen dit als een groot probleem en komen onder andere daardoor moeilijk in slaap. In deze blogpost wil ik graag wat adviezen en tips geven die jou kunnen helpen om beter te slapen. Mocht er ondanks alles geprobeerd te hebben toch geen rust ontstaan, aarzel dan niet en neem direct contact op. Samen kunnen we dan bespreken hoe wij dit kunnen oplossen.

Tips tegen slapeloosheid

Nu de tips

Accepteer het feit dat de gedachtes er zijn

Vechten tegen de maar steeds opkomende gedachtes heeft geen nut. Dit zorgt enkel voor meer frustratie en vergelijkbare gedachtes.  Dus tip 1, accepteer het feit dat je hoofd nog niet stil is. Elke keer als je tot de ontdekking komt dat je weer helemaal in beslag werd genomen door een gedachte heb je iets zeer belangrijks bereikt. Je ben je bewust geworden van het denken of piekeren over iets. Dit is echt al een hele stap. Bedank vervolgens in jezelf de gedachte dat hij er is, dit voorkomt frustratie, en gebruik een van de volgende technieken om afscheid te nemen van de gedachte.

Richt je aandacht op je lijf

In bed is een goede manier om te ontspannen door je aandacht te richten op je lijf. Voel bijvoorbeeld hoe je rug en benen contact maken met het matras, voel je ademhaling en de andere fysieke gewaarwordingen.  Mocht je niet in bed liggen dan is het bijvoorbeeld ook goed mogelijk om bewust je voeten te voelen wanneer je loopt of alle lichaamsdelen te voelen die de stoel en de grond raken.

Als je dan weer tot de ontdekking komt dat je ongemerkt toch weer aan het piekeren bent, bedank de gedachte dan weer dat hij er is en richt je aandacht weer op je lijf.

Visualiseren

Je onbewuste denkprocessen maken weinig tot geen onderscheid tussen werkelijke ervaringen en visualisaties. Je merkt dit al wanneer je naar een enge film kijkt. Je weet dat het niet echt is en toch reageert je lichaam met een angstreactie. Dit gegeven kunnen je gebruiken om jezelf te helpen.

Zie jezelf in gedachte bijvoorbeeld alle onderwerpen die naar boven komen opschrijven in een boek. Vervolgens leg je in gedachte dit boek naast je neer met de belofte dat je er morgen naar kijkt. Ook kun je visualiseren dat je plaatjes die symbool staan voor de gedachtes in een kist stopt en deze kist op slot doet.

Wat ook goed werkt is om je in te beelden dat je alle gedachtes die opkomen in een ballon stopt en die ballonnen stuk voor stuk weg laat vliegen.

Vervelende gedachtes kun je bijvoorbeeld in een rugzak stoppen en uit een vliegtuig gooien in de zee. Maak de interne film zo realistisch mogelijk, des te sterker het effect.

Blijf bovenstaande technieken oefenen totdat je rust ervaart. Waarschijnlijk zal het je niet de eerste keer al lukken, maar oefening baart zeker kunst. Experimenteer er mee, leer wat voor jou goed werkt en geef niet te snel op. Het is erg lastig een gedachtestroom in een keer te stoppen. De stroom zal wel geleidelijk aan steeds minder worden.

Mocht je veel last hebben van slapeloosheid dan hier nog wat algemene tips tegen slapeloosheid:

Houd een regelmatig schema van naar bed gaan en opstaan aan. Sta elke ochtend (dus ook in het weekend) rond dezelfde tijd op.

  • Drink geen cafeïne (koffie, chocolademelk, cola) vier tot zes uur voor het slapen gaan. Minimaliseer het gebruik ervan overdag
  • Ga niet roken vlak voor het slapengaan, rook niet als je wakker wordt tijdens de nacht
  • Vermijd alcohol en zware maaltijden vóór slapen.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging
  • Minimaliseer geluid, licht en een overmaat aan warme en koude temperaturen in de slaapkamer
  • Probeer een bepaalde periode elke nacht steeds iets eerder naar bed te gaan. Zo is slaaptekort snel te verminderen
  • Gebruik het bed alleen maar voor het slapen
  • Vermijd dutjes overdag

Wanneer bovenstaande tips voor jou niet werken en je merkt dat je nog veel bezig bent met nare ervaringen uit het verleden of angsten voor de toekomst, neem dan contact met mij op. Ik help je graag om tot rust te komen.

Met vriendelijke groet,

Eric Jansen

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
‘s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven

Help! Ik krijg mijn hoofd niet stil. 12 Tips tegen slapeloosheid.
Tags: