Iedereen heeft wel eens last van vervelende gevoelens. Er zijn meerdere manieren om daar van af te komen. Eén van mijn favorieten ga ik beschrijven in dit artikel.
Wat kun jij doen met een rotgevoel?
Wanneer jij je boos, verdrietig, somber, zenuwachtig, etc. voelt dan heb je een aantal opties:
1) Je accepteert het niet en doet net of het er niet is.
2) Je accepteert het gevoel niet en verliest je er helemaal in. Je baalt er van en gaat er tegen vechten. Je wordt boos, onzeker of verdrietig en je laat je meeslepen door allemaal gedachten die het allemaal nog veel erger maken.
Het nadeel van deze oplossingen is dat je jezelf (deels) afwijst en dat zorgt voor een slechter gevoel. Niet helemaal duidelijk? Prima, ik ga dit verder uitleggen.
Over het algemeen is iedereen het er wel over eens dat jij je het beste voelt wanneer jij jezelf helemaal accepteert zoals je bent. Je voelt je dan goed en ook de mening van andere mensen over jou heeft dan niet zo veel gevolgen voor je humeur. Immers hoe minder vertrouwen jij in jezelf hebt, des te gevoeliger ben je voor de mening van anderen. Kortom je bent gelukkig, of in ieder geval zeer tevreden wanneer jij jezelf voor 100% accepteert. Toch?
Acceptatie
Bovenstaande wil echter niet zeggen dat je alles moet kunnen of helemaal perfect moet zijn. Het gaat er om dat je ook de mindere kanten van jezelf accepteert.
Het wil ook niet zeggen dat je niet mag proberen om jezelf te verbeteren. Het gaat er om dat je vrede hebt met waar je nu staat. Zie het als een reis. Wanneer je op reis gaat naar bijvoorbeeld Parijs ben je hopelijk niet erg aan het balen wanneer je onderweg door België rijdt en nog niet in de Franse hoofdstad bent. Je weet immers dat je op weg bent en dat het goed is waar je nu rijdt maar dat je wel verder gaat naar Parijs. Voor dit moment is het goed. Zo is het ook voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn, zoals je nu op dit moment bent is prima. Je weet dat er nog dingen aan jezelf “verbeterd” kunnen worden en je hebt daar 100% vrede mee. Dat is acceptatie.
Andersom is het ook waar. Wanneer jij jezelf niet helemaal accepteert voel jij je niet helemaal tevreden of gelukkig. En dat is precies wat wij vaak doen. Wij wijzen ons zelf (deels) af. Misschien vinden wij ons uiterlijk niet goed of onze capaciteiten en hebben wij negatieve gedachten over onszelf. Daarmee zeggen wij dus eigenlijk dat wij ons zelf niet voor 100% accepteren maar misschien slechts voor 80 of 70%. Er zijn zelfs mensen die dat al niet halen. Veel mensen blijken gemiddeld 50% per dag te veroordelen en af te schrijven als niet acceptabel! Vind je het dan raar dat zij zich rot voelen??????
Een derde optie
Terug naar de nare gevoelens. Oplossing 1 en 2 om er van af te komen werken dus vaak niet goed genoeg. Gelukkig is er een derde optie.
3) Accepteer het vervelende gevoel. Dat gevoel hoort op dat moment bij jou en wanneer je dat afwijst, wijs je dus een op dat moment een belangrijk stuk van jezelf af. Voel de emotie en zeg tegen jezelf dat je best boos, verdrietig of zenuwachtig mag zijn. Dat het normaal is onder deze omstandigheden en dat de meeste mensen dat zouden voelen. Sta toe dat dit nu jouw realiteit is. Via volledige acceptatie komt er ruimte voor verandering, om je beter te gaan voelen.
Voel de emotie en accepteer het voor 100%. Meer niet. En je zult zien, het gevoel is dan heel snel weer verdwenen. Zie het gevoel als een ijsblok, dat door de warmte van acceptatie kan smelten.
In het begin is dit misschien lastig maar je zult merken dat wanneer je dit echt bewust en goed toepast, het vervelende gevoel snel verdwijnt. Sterker nog, hoe vaker je het toepast, des te beter het gaat werken.
Lukt het nog niet helemaal en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact op of kom eens langs voor een gesprek.
Met vriendelijke groet,
Eric Jansen
–
–
–
Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
‘s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven
–