Je doelen bereiken, hoe doe je dat?

Hoe bereik je doelen?

Onlangs las ik een erg leuk artikel in een oudere Quest wat heel goed aansluit bij het gedachtegoed van onder andere NLP en antwoord geeft op de vraag “Hoe bereik je doelen?”. Wat veel mensen al lang weten is nu ook (deels) wetenschappelijk aangetoond. Datgene waar jij je aandacht op richt zal gebeuren en vaak houdt dat in dat er precies gebeurt waar jij bang voor bent.

Angsthaas helpt keeper

Bange voetballers missen vaak penalty’s. Britse onderzoekers van de Universiteit van Exeter ontdekten hoe dat komt. Angst en stress zorgen ervoor dat je de aandacht richt op datgene wat je angst inboezemt. Voor een bange voetballer is dat de keeper. En kijkrichting en motorische acties zijn nauw aaneen gekoppeld: je schiet in de richting van je blik. Een angstige voetballer trapt de bal dus precies naar de doelman. Hoe je dan wel moet scoren? De onderzoekers stellen dat een voetballer zodra hij het schot neemt zijn blik moet richten op de plek waar de bal moet komen. Bangeriken kunnen voor het gemak de keeper helemaal negeren.

Bron: Quest maart 2010.

Helaas is bovenstaande precies wat wij heel vaak doen. Wij weten precies wat we niet willen maar niet wat we wel willen. We richten dus onze aandacht op het negatieve met als gevolg dat we juist dat tegen gaan komen of realiseren.  Wanneer je leuke ervaringen wilt hebben en gelukkig wilt zijn (wie wil dat niet), richt je aandacht dan op wat je wel wilt. Hierbij wat tips.

Hoe bereik je doelen

Tip 1: Maak positieve toekomstbeelden.

Maak een beeld voor je zelf wat je in de toekomst wilt bereiken. Zie je zelf in gedachte als gezond, je hebt leuke relaties, fantastisch werk etc. Zorg dat het goed voelt wanneer je hier aan denkt. Bepaal voor je zelf welke kleine stapjes je al kunt maken die daar naar toe leiden. Maak daar ook weer een beeld van in gedachte en controleer weer of deze tussenstap ook goed voelt. Door je aandacht op deze positieve zaken te richten zul je als vanzelf mogelijkheden gaan zien om de kleine stapjes te realiseren. Denk er aan, de reis is vaak leuker dan het bereikt hebben van het doel. Geniet dus vanaf nu van alle plannen die je maakt en alle acties die je onderneemt.

Tip 2: Gebruik positieve zinnen

In de dagelijkse communicatie met anderen gebruiken wij heel veel zinnen waarin wij aangeven wat wij niet willen. Blijf daar af, doe dit niet, ik wil niet dat, …… Doordat we niet aangeven wat wij dan wel willen is de kans klein dat de mensen om ons heen gaan doen wat wij goed vinden. Zij dienen immers zelf te gokken naar wat jij wilt dat zij doen.  Je geeft dit namelijk zelf niet duidelijk aan. Daarnaast richt je juist de aandacht op wat je niet wilt. Denk hierbij aan de voetballer in het voorbeeld. Wanneer mensen tegen de voetballer zeggen dat hij niet op de keeper moet schieten gaat hij onbewust toch aandacht schenken aan de keeper en daar dus op richten.  Beter is het om hem te zeggen in de linker kruising te mikken.

Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor sommige mensen is het heel moeilijk een toekomstbeeld te visualiseren omdat zij eigenlijk niet weten wat zij willen. Wanneer je besloten hebt dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, neem dan geheel vrijblijvend contact op. Zowel voor het opbouwen van een mooi  toekomstbeeld als het visualiseren van de weg daar naar toe ken ik zeer goede en effectieve technieken.

Met vriendelijke groet en tot ziens,

Eric Jansen

 

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
‘s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven

 

www.AndJoy.nl
Hoe bereik je doelen?
Je doelen bereiken, hoe doe je dat?