Hoe verbeter jij je relaties?

Hoe kun jij je relaties verbeteren?

In deze blogpost wil ik graag een aantal methodes bespreken om je relaties met anderen te verbeteren. Hierbij ga ik er vanuit dat het lastig is een ander te veranderen, zonder dat jij jouw houding of de benadering van een ander verandert. Actie is reactie en wanneer jij iemand steeds op dezelfde manier benadert zul je waarschijnlijk steeds dezelfde reactie krijgen. Je zult ervaren dat wanneer jouw houding is veranderd de ander ook op een andere manier reageert of dat het jou in ieder geval minder raakt. We gaan nu op de meest efficiënte wijze de relatie verbeteren; we beginnen dus bij onszelf.

relaties

Het sociaal panorama

Een erg leuke manier om meer inzicht te krijgen in relaties is het Sociale panorama. Allemaal hebben wij een denkbeeldige ruimte om ons heen waarin iedereen die wij kennen een bepaalde plaats heeft. De plaats waarop wij een bekende hebben gezet zegt iets over de relatie die wij met hem of haar hebben. De precieze betekenis is per persoon verschillend, maar jouw brein weet, onder andere aan de hand van deze locatie, heel snel hoe wij met deze persoon om dienen te gaan. Is het een vriend, een vage bekende, is hij/zij aardig of hebben wij er wat meer moeite mee.

Probeer het maar eens. Denk aan iemand die je heel aardig vindt. Waar in jou denkbeeldige ruimte zou je deze persoon plaatsen?

–          Staat hij/zij achter je, naast je of schuin voor je?

–          Hoe ver staat hij of zij van je vandaan?

–          Staat hij of hij op gelijke hoogte, of toch iets lager of hoger?

Doe het ook eens met iemand die je niet zo aardig vindt, waar staat die?

En iemand waar je neutraal tegenover staat, waar staat die?

Waarschijnlijk kun je iedereen zijn of haar eigen plek geven. Door je panorama aan te passen zullen ook jouw gevoelens voor personen veranderen. Iemand die gevoelsmatig hoger staat kun je bijvoorbeeld op ooghoogte brengen. Kijk ook maar eens of je mensen kunt verschuiven. Soms zal dat lukken.

Mocht het je niet lukken? Binnen de NLP zijn er hele eenvoudige technieken om deze “instellingen” te wijzigen. Dit biedt dus de mogelijkheid om op eenvoudige wijze jouw gevoelens voor anderen aan te passen. Heel eenvoudig door ze een andere denkbeeldige plaats te geven.

Een andere mogelijkheid is om eerst de emotie ten opzichte van een persoon of ervaring met die persoon te veranderen. En daarna te meten of de plaats van deze persoon in jouw panorama is verschoven naar een meer neutrale locatie. Ook hier zijn goede technieken voor. Wil je hier meer over weten, neem dan even contact op.

Het Enneagram

Een andere manier om je kijk op de medemens te veranderen is door gebruik te maken van een model zoals het Enneagram. Het Enneagram gaat er vanuit dat er negen basismanieren zijn om naar het leven te kijken. Zodra jij je bewust wordt van jouw manier en beseft dat de meeste mensen gewoon fundamenteel anders zijn, wordt het makkelijker om je minder te ergeren aan anderen. Geen enkel type is beter, het is gewoon een andere manier van dingen zien.

Je kunt vaak niet zonder de medewerking van een ander zijn Enneagramtype bepalen. Er wordt namelijk uit gegaan van de motivatie waarom je iets doet en niet van je gedrag zelf. Desalniettemin is het wel een leuk tijdverdrijf om er naar te gokken. Om daar mee bezig te zijn en te beseffen dat de ander gewoon echt anders denkt, zal je helpen anderen meer open en nieuwsgierig te benaderen.

Hier de 9 types

De doeners

8 De baas. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door de omgeving te domineren. Kenmerkend is veel energie, zwart/wit denken, dominant.

9 De bemiddelaar. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door ruzie en conflicten te vermijden. Wil geen ruzie in zijn omgeving. Kenmerken: Kan zich heel goed inleven in anderen, behulpzaam, heeft vaak geen eigen mening of laat deze niet horen.

1 De perfectionist. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door te streven naar perfectie. Zowel in eigen gedrag als de omgeving. Kenmerken: Hoge normen, vindt zijn/haar normen het hoogst, ziet snel wat er beter kan, harde werkers, je ziet snel aan hun blik of houding wat zij ergens van vinden. Zij zullen niet snel emoties tonen en zeker geen boosheid.

De imago of hart types

2 De helper. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door belangrijk te zijn voor anderen. Kenmerken: Ziet snel wat anderen nodig hebben, kan zich goed invoelen in anderen, zal niet snel aangeven wat de eigen behoeftes zijn, emotioneel niet heel stabiel.

3 De harde werker. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door de beste te zijn. Kenmerken: Wil in elke rol en situatie de beste zijn, kan snel van gedrag en presentatie wijzigen, de waarheid kan nog wel eens verdraaid worden om toch maar (zelf) het idee te hebben de beste te zijn, zeer doelgericht en in staat om zeer goede prestaties neer te zetten.

4 De romanticus. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door uniek te zijn. Kenmerken: Wil graag net iets anders zijn dan anderen, houdt van aandacht, omringt zich graag met “bijzondere” mensen, houdt veel van emoties, vindt het belangrijk om authentiek te zijn. Komt vaak met net iets andere inzichten dan anderen en kan heel trouw zijn in het helpen van anderen in moeilijke situaties.

De denkers

5 De analyticus. Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door te begrijpen wat er gebeurt. Kenmerken: Verzamelt veel informatie, kan niet heel snel schakelen tussen onderwerpen, staat meestal net een beetje buiten de groep en kan goed strategisch denken.

 6 De loyalist:  Wil veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door zich te richten op mogelijke risico’s. Kenmerken: Ziet snel wat er mis zou kunnen gaan, kan soms een beetje achterdochtig zijn, loyaal naar mensen die hij zeer goed kent en die enigszins afhankelijk van hem zijn. Richting autoriteiten is hij/zij vaak opstandig en overschat de werkelijke macht van deze autoriteiten nogal eens.

7 De levensgenieter: Veiligheid voor zichzelf creëren ( onbewust) door zich te richten op leuke dingen. Kenmerken: Enthousiasme, veel plannen, richt aandacht bij voorkeur niet op zaken die niet leuk zijn, maakt dingen vaak niet af, vindt dat hij van nature recht heeft op welvaart.

Nogmaals, bovenstaande is een heel summiere beschrijving. Wil je er meer van weten of je eigen type bepalen, neem dan even contact op.

Ik hoop dat de bovenstaande tips het leven voor jou nog net iets leuker maken. Veel succes en plezier er mee.

Met vriendelijke groet en tot ziens,

 Eric Jansen

 

 

www.AndJoy.nl
www.AndJoy.nl

Dit artikel bevat informatie over mensenkennis, Enneagram, relaties verbeteren, zelfkennis, zelfontwikkeling, stress en spanning verminderen.

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
‘s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven

Hoe verbeter jij je relaties?
Tags: