EMDR

Trauma verwerken met EMDR

Erkend & (deels) vergoed door veel verzekeraars*
Geen verwijsbrief nodig
’s Avonds en overdag beschikbaar
Binnen twee weken een afspraak
Gunstige tarieven

Wat kan EMDR voor jou doen?

In mijn praktijk gebruik ik al vele jaren EMDR voor het verwerken van trauma’s en andere nare herinneringen. Nog steeds ben ik regelmatig verbaasd over de snelle en goede resultaten.
Enkele voorbeelden waarbij ik EMDR in mijn praktijk heb toegepast zijn: Ongelukken, ruzies & conflicten, overlijden van geliefden, vreemdgaan van partner, gewelddadige relaties, paniekaanvallen, pesten, operaties & ziekenhuisopnames, jeugdtrauma’s en zelfs bij angsten ontstaan door hallucinaties als gevolg van medicatie of drugsgebruik.
Veel mensen denken bij traumaverwerking vaak aan objectief gezien hele heftige ervaringen. Maar je kunt het bij alle ervaringen doen die je nog niet verwerkt hebt. Ook bij objectief gezien kleinere dingen. Heb jij iets meegemaakt waar je nog regelmatig aan denkt en waarbij je dan emoties voelt zoals verdriet, boosheid of spanning? Dan kunnen we samen met behulp van EMDR de emotie van die herinnering afhalen. De herinnering blijft, je zal er alleen minder vaak aan denken en wanneer je er aan denkt, dan is dat met weinig emotie en zal je het ook snel weer los kunnen laten.
Nare onverwerkte ervaringen kunnen bijdragen aan angsten, depressies en een negatief zelfbeeld. Door de herinneringen te verwerken kunnen deze angsten en depressieve gevoelens verminderen en het zelfbeeld verbeteren.

Hoe ziet een EMDR traject er uit?

We beginnen met een kennismaking. We nemen dan ruim de tijd om te bespreken waar je EMDR op wilt doen en ik zal uitleggen hoe het precies in zijn werk gaat. Soms kunnen we het daarna al kort doen, andere keren is het beter om tijdens een vervolgafspraak er mee te starten. Tijdens de vervolgafspraken doen we EMDR net zo lang totdat jij het gevoel hebt dat de herinnering helemaal verwerkt is. Je zult dat merken doordat het lastiger wordt om lang aan de herinnering te denken en doordat het denken er aan weinig tot geen emotie meer zal oproepen.

Waar mag je verder rekening mee houden?

Voor mij zijn er de volgende criteria om met jou EMDR te kunnen doen. Je kunt, al is het met veel emotie, praten over wat jou is overkomen en je bent verder psychisch gezond. Is dat niet het geval, dan kun je beter in overleg met je huisarts op zoek naar een GGZ instelling die jou daarmee kan helpen. Ook is het belangrijk dat je emotioneel en fysiek sterk genoeg bent om het proces aan te kunnen. Twijfel je daarover? Neem dan even contact met mij op zodat we dat kunnen bespreken.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation Reprocessing. Deze methode werd in 1989 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro geïntroduceerd.
Ze ontdekte het principe van de therapie tijdens een wandeling door een bos. Ze probeerde nare gedachten die in haar opkwamen los te laten en merkte dat haar ogen daarbij snel heen en weer bewogen. Verbaasd stelde ze vast dat even daarna de gedachten waren verdwenen en niet meer terugkwamen. Ze probeerde de techniek uit op haar cliënten die aan een trauma leden. Ze vroeg hen te concentreren op de traumatische gebeurtenis. Tegelijkertijd moesten ze hun ogen naar links en naar rechts bewegen. Het resultaat was dat het daarna minder onplezierig was om aan het trauma terug te denken. In 1989 verscheen haar eerste publicatie, die uiteindelijk zou leiden tot het huidige E.M.D.R. protocol.
Er is inmiddels een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van EMDR bij de behandeling na een traumatische ervaring. Er bestaan op het moment dat ik dit schrijf wel zeventien gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Dit maakt EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma’s.
Het grote voordeel van EMDR is dat het zo snel werkt. Een beperkt aantal sessies is vaak al voldoende om een probleem op te lossen.
Heb jij nare herinneringen die regelmatig terugkomen? Neem contact op voor een afspraak. Ik vertel je graag over wat EMDR voor jou kan betekenen.
“12 Jaar geleden overleed plotsklaps mijn partner en ik schoot in de automatische piloot. Afgelopen december besloot ik de lange weg van mijn hoofd naar mijn gevoel te gaan maken. Het was geen gemakkelijke weg maar dankzij de vakkundige hulp van Eric is dit gelukt. Hij stond altijd voor mij klaar en wist met veel geduld en begrip mij te sturen naar de goede richting. Ik kan niet anders zeggen dan, dankjewel Eric. Zonder jou was dat niet gelukt. Ik ben dan ook blij dat EMDR bestaat.” Ilona.

Regio West-Brabant, Bergen op Zoom. Zeeland, Zierikzee, Middelburg. Vlissingen, Terneuzen, Goes.